Skip to main content

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, naša koalicija Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju te Nova ljevica razvila je na splitskoj Matejuški transparent s natpisom „Antifašisti Europe ujedinimo se“ i održala konferenciju za medije. U akciji na Matejuški priključili su nam se i predstavnici udruga i inicijativa koje dijele ista svjetonazorska načela.

Nije slučajno da se današnji dan diljem Europe slavi kao Dan pobjede nad fašizmom što samo govori o tome koliko je antifašizam utkan u temelje svih modernih i naprednih europskih društava, te koliko je potrebno  da se i u našoj zemlji nedvosmisleno i s ponosom poče isticati sudjelovanju Hrvatske na pobjedničkoj  antifašističkoj strani. Zato je presudno da  političari puno jasnije i glasnije osuđuju sve fašističke, pa tako i ustaške zločine počinjene u II. svjetskom ratu.

– Vrijednosti antifašizma su elementarne vrijednosti na kojima se zasniva ne samo ovo društvo, ova zemlja i Europa, nego kompletna civilizacija – naglasila je Tamara Visković, nositeljica liste koalicije Možemo!, Pametno SiD te Nove ljevice i kandidatkinja za dogradonačelnicu Splita.

– To su vrijednosti solidarnosti, jednakosti i demokracije i svaka politika koja želi išta napraviti za bilo koje društvo mora ih imati ugrađene u svoje temelje. Mlade generacije ovu tematiku često povezuju s nečim povijesnim, prevaziđenim, s nekom ‘pričom’ o ustašama i partizanima, ne shvaćajući da su te vrijednosti sad možda bitnije nego ikad prije. Ako stvaramo društvo koje etički relativizira fašističke pozdrave, fašističke države, društvo u kojem mladi ne znaju tko je predsjednik vlade, u kojem mladi smatraju da je homoseksualnost bolest, onda imamo veliki problem. Ali to nije problem te djece jer ona su samo proizvod ovog društva. Zato smo izašli ovdje reći da takav etički relativizam nema budućnosti i da vrijednosti antifašizma moramo svakodnevno prakticirati i njegovati kao suvremene i svevremene – rekla je Tamara Visković.

Kristina Vidan iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju, kandidatkinja za dogradonačelnicu Splita dodala je: – Naša stranka je, i zbog ovih razloga, u svakom proračunu i u svakoj prilici tražila uvođenje građanskog odgoja u splitske osnovne škole, a nastaviti će inzistirati na tome i ubuduće. Ove poražavajuće činjenice, da samo trećina učenika smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, možemo rješavati samo kroz obrazovni sustav.

– Pozivamo sve političke stranke i kandidate da uvijek i svugdje, jasno i nedvosmisleno osuđuju fašizam, nacizam i ustaštvo – rekao je Karlo Pilko, predsjednik Nove ljevice za Split. – Mi odlučno zagovaramo borbu protiv svakog fašističkog simbola, ispada ili rehabilitacije NDH jer ona nikad nije bila izraz težnje hrvatskog naroda nego čista kvislinška tvorevina nastala na zločinu. Antifašisti, naši djedovi, su bili pobjednici 1945., a još danas se suočavamo s ostacima jedne propale ideologije, s ustaškim pozdravima koje neki opravdavaju ili ih uvjetno osuđuju uz neki „ali, mogu se upotrebljavati ako..“. Ne, ne mogu se nikad i ni zbog kojeg razloga upotrebljavati. 1945. antifašizam je pobijedio, mi se danas drugim sredstvima ponovo borimo protiv fašizma i vjerujem da ćemo opet pobijediti  – naglasio je Pilko.