Skip to main content

Marjan ćemo istrgnuti iz ralja interesne koalicije Keruma i HDZ-a trajnim ukidanjem građevinskih zona unutar park šume, rješavanjem imovinsko pravnih odnosa i pitanja nadležnosti gospodarenja šumom te reorganizacijom Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan!

Jakov Prkić (kandidat za gradonačelnika koalicije stranaka Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju i Nova ljevica): Dok se gradska vlast hvali izradom novih metalnih vrata inspiriranih biljnim pokrovom Marjana, iza tih grandioznih vrata prava šuma i biljni pokrov Marjana prepušteni su daljnjem propadanju i devastaciji. Pošumljavanje koje se najavljuje još od prošle jeseni dočekalo je i proljeće bez i jednog posađenog stabla, a nova generacija potkornjaka odrasla je u miru našeg nerada i sad može krenuti u svoj novi proljetni pohod na ono zdrave šume što je preostalo. Izvana gladac, iznutra jadac tako bi se moglo opisati trenutno stanje na Marjanu. Rješavanje imovinsko pravnih odnosa i reorganizacija Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan prvi su koraci koje ćemo poduzeti ako nam građani ukažu povjerenje.

Tamara Visković (kandidatkinja za dogradonačelnicu): Propadanje Marjana je urgentan problem ne samo iz perspektive nestajanja šume i svih blagodati koje pruža, već i iz perspektive narušavanja temeljnih vrijednosti koje Split čine gradom. Marjanu trebaju prvo stroga prostorna i pravna zaštita i sanacija, a potom regeneracija. U budućnosti Marjan vidimo kao šumsko područje bez automobilskog prometa, koje omogućuje sigurnost u smislu zaštite od požara, komfor u smislu dostupne vode i odlaganja otpada, rekreacije u smislu nebetoniranih pješačkih puteva i prostora za zadržavanje/igru, te dostupnost za osobe s invaliditetom.

Kristina Vidan (kandidatkinja za dogradonačelnicu): Marjan mora biti trajno istrgnut iz ralja interesa HGS-a i HDZ-a koji su u prethodnom periodu pokazali da im je međusobno nadjačavanje, kao i lobiranje za interese grupa i pojedinaca daleko važnije od budućnosti i zaštite šume. Da je bilo razuma umjesto egoističnog „splićanizma“, već odavno bi se riješilo imovinsko pravno pitanje vlasništva i nadležnosti gospodarenja šumom međusobnim dogovorom Grada, Županije i Republike Hrvatske. Građanima nije važno tko će biti formalni vlasnik šume, već očuvanje Marjana kao zelene oaza i šume u centru grada kakvom se rijetki mogu podičiti.